Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Bli medlem i VIC Kundeklubb
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Fri frakt over 1000,-

Slik vasker du ullplaggene dine

Det er ingenting som varmer bedre og føles mer komfortabelt på enn et plagg av ull, spesielt gjennom vinterhalvåret hvor vi pakker oss inn i deilige strikkegensere og skjerf. Men hvordan får vi ullen til å holde seg like fin sesong etter sesong? Vi har oppskriften på hvordan du bevarer og vasker ullplaggene dine slik at de varer lengst mulig.

Ull

Er det noe vi nordmenn er glad i så er det ull, kanskje ikke så rart med tanke på de fantastiske egenskapene som ullen har. Ull er nemlig selvrensende og relativt smussavisende. Den tar opp fuktighet uten at det føles klamt og vått, og holder deg varm selv i fuktig tilstand. Med disse egenskapene trenger vi ikke å vaske ullplagg så ofte, men heller bare la det lufttørke - noe som er en fordel for ullgensere med mohairblanding for å beholde spensten bedre.

Slik vasker du plagg med ull i

Skulle man være uheldig å få en flekk, eller at plagget begynner å lukte vondt og oppleves skitten, kan det være på tide med en liten vask. Bruk da vaskemaskinens ullprogram med en temperatur på maks 30 grader. Ikke bruk for høy temperatur, da kan det være stor sjans for at du får en «mini-versjon» av favorittgenseren din, noe som er veldig kjedelig. Unngå sentrifugering da dette kan medføre slitasje på plagget. Har du et plagg du er veldig redd for kan du vaske det forsiktig for hånd.

Husk å bruke et vaskemiddel som er ment for ull. Siden ullfibrene er dekket av naturlig fett, er det viktig å unngå å vaske med fettløsende vaskemiddel som kan skade plaggets naturlige selvrensende egenskaper.

Tørking av plagget

Ved tørking av ullplagg er det best å la det tørke liggende. Hvis man henger det opp til tørk når det er helt bløtt er det fare for at plagget tøyer seg og kan miste fasongen. Legg det gjerne på et slett underlag, som f.eks. på et håndkle over et tørkestativ. Ønsker man at tørkeprosessen skal gå litt fortere, kan man rulle plagget i et håndkle og klemme forsiktig ut overflødig vann. Husk å strekke ut plagget jevnt og forsiktig underveis i tørkeperioden, sånn at du opprettholder fasongen på plagget.

Fjerning av nupper

Når det gjelder strikkede plagg av naturfiber og ull, vil det alltid oppstå noe nupping i starten, spesielt kasjmirull. Dette er noe vi må akseptere siden det ikke er til å unngå på grunn av de korte hårfibrene. For å fjerne nuppene kan du enkelt plukke de bort selv eller bruke en nuppefjerner. Du må ikke bruke saks eller barberhøvel da du kan risikere å ødelegge plagget.

5 ting du kanskje ikke visste om ull:

  1. Ullfiberen har en fjelliknende struktur, som gjør at fibrene hekter seg i hverandre slik at smuss transporteres lettere til yttersiden av plagget.
  2. Overflaten av ullfibrene er dekket av lanolin, som er et fett sauen produserer naturlig. Det er dette som gjør at plaggene blir fukt og smussavisende, og bryter ned bakterier som hindrer svettelukt.
  3. Ull kan bære opptil en tredjedel av sin egen vekt i fuktighet uten å virke vått. Noe som betyr at du kan bruke ganske fuktige ullsokker uten at du blir kald.
  4. Ull er tungt antennelig og brenner dårlig. Hvis brannkilden fjernes, slutter den gjerne å brenne.
  5. Ull er miljøvennlig, da det er både naturlig og fornybart. Særlig norsk ull da sauene våre har det så bra og går på fjellbeite i stedet for dyrket mark.

 

Favorittjeans - få tips til hvordan du steller pent med buksene dine.