Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Bli medlem i VIC Kundeklubb
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Fri frakt over 1000,-

Mann i dress og dame i kjole

Dette betyr kleskodene

Kort kjole, lang kjole, mørk dress, eller kanskje chinos og en blazer – her er oversikten over hva kleskodene betyr, og når du kan bryte reglene.

Når man er invitert i selskap eller på fest, står det ofte oppgitt en kleskode – eller dresscode som mange kaller det – i invitasjonen. De aller fleste ønsker å treffe med antrekket når man er invitert i et festlig lag, men hva betyr det egentlig når det står «mørk dress» eller «galla» i invitasjonen? Her får du oversikten over reglene og kleskodene.

Regler for festantrekk

Når det inviteres til for eksempel bryllup, velger de aller fleste å inkludere en kleskode i invitasjonen. Kleskoden bestemmes til dels av når på dagen og i hvilke omgivelser bryllupet eller festen skal holdes, og til dels av brudeparets preferanser. Tidligere ble reglene fulgt i enda større grad enn nå, men fortsatt setter de fleste pris på om man følger den kleskoden de har oppgitt.
Artikkelen forsetter under bildet.

Hvilken farge skal dressen ha

Kort fortalt er det slik at jo mørkere dress, jo mer formell er den. Den sorte dressen er anvendelig, og passer til alt fra dåp og bryllup, til bruk på jobben. Mange velger en mørk blå dress til fordel for den sorte, fordi den kan føles hakket mer avslappet og kan styles opp eller ned til anledningen ved hjelp av tilbehøret. Den grå dressen blir stadig mer populær, og oppleves gjerne som mer trendy og uformell enn de sorte og mørkeblå. En grå dress er fin til både formelle anledninger og en mer avslappet fest.

Ved å variere tilbehøret og farge på skjorte og slips, kan både sort, blå og grå dress tilpasses de aller fleste anledninger, slik at du ikke behøver å fylle opp skapet med dresser i alle farger og fasonger.

Lang eller kort kjole til festen?

Tidligere var det strenge regler for hvor mye hud man hadde lov til å vise, og hvor kort kjolen eller skjørtet kunne være, men nå er det opp til hver enkelt. Det finnes likevel noen uskrevne regler man kan velge å forholde seg til. Kort fortalt er det slik at jo mer formell kleskode som er oppgitt, jo lenger skal kjolen eller skjørtet være. Blir du invitert til bryllup med kleskoden galla eller smoking, bør kjolen være lang. Står det derimot mørk dress eller dress på invitasjonen kan antrekket være mindre formelt – og skjørtet kortere, hvis du ønsker det.

Er man invitert i et sommerbryllup, er det ofte en løsere snipp og mer uformell kleskode enn ellers. Da kan man gjerne ha på en fin sommerkjole, og for menn er chinos med en skjorte og en blazer til helt innenfor.

Man skal heller ikke være redd for å tenke på at folk kan ha sett kjolen din før, dersom du har brukt den ved flere anledninger kort tid etter hverandre. Tvert imot bør man få mest mulig ut av plaggene man investerer i.

Kjole, skjørt eller dress? Syv fine antrekk til festen.

 

Dette betyr kleskodene

 

Pent antrekk / Jakke og bukse
Står det pent antrekk i invitasjonen du har fått, står du svært fritt sammenlignet med de mer formelle kleskodene.  Det betyr likevel ikke at du bør møte opp i utvaskede dongeribukser og en collegegenser, men at du kan pynte deg med for eksempel en chinos til skjorte og blazer, eller for kvinner med en kul kjole. Mange menn dropper slipset når kleskoden er pent antrekk.

Dress
Dette er en uformell kleskode, og gir rom for å leke seg mer med antrekket. For menn betyr det at dressen gjerne kan være sort, blå eller grå, men at skjorten og tilbehøret kan ha en sprekere farge. Kvinner står fritt til å velge seg en kort eller lang kjole, eller skjørt/langbukse med en pen topp. Denne kleskoden er ganske lik mørk dress, men man har større rom for å eksperimentere med farger og tilbehør.

Mørk dress
Denne kleskoden innebærer ensfarget dress i mørk blå, grå eller sort, enten ensfarget eller med diskré striper eller lignende. Skjorten kan være hvit. Kvinner kan bruke kort eller lang kjole eller skjørt, eller en pen langbukse med en pyntet overdel til.

Smoking
Kleskoden smoking brukes gjerne i bryllup, på nyttårsaften, eller ved andre større anledninger som skal foregå på kveldstid. Etter reglene skal man ikke kle seg smoking før klokken 18 på kvelden, men nå for tiden er det likevel mange som velger smoking også til selskap som starter tidligere på dagen. Kvinner matcher smokingen med en knelang eller lang kjole eller bunad. Et knelangt skjørt med en overdel i et fint materiale som silke, kan også brukes.

Galla
Dette er den strammeste og mest formelle kleskoden vi har, og brukes for eksempel  Menn bærer kjole og hvitt eller militær gallauniform, dersom de har dette. Kvinnene skal ha lang aftenkjole når kleskoden er galla. Både menn og kvinner kan bære bunad når kleskoden er kjole og hvitt.