Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Bli medlem i VIC Kundeklubb
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Fri frakt over 1000,-

Stell pent med favorittbuksene

En god jeans blir bare bedre med tiden, og jo mer du bruker den jo mer behagelig blir den å ha på seg. Men hvor ofte skal den egentlig vaskes, hvilken temperatur og hva slags vaskemiddel skal man bruke – og kan jeans egentlig tørketromles? Vi gir deg svarene.

Det kan virke både komplisert og tidkrevende å ta vare på jeans, i alle fall om man skal tro de mange ulike tips og triks man kan finne på nettet. Det er det heldigvis ikke. Følger du vaskeanvisningen på lappen, er du nemlig godt på vei. Formaningen om å aldri noensinne vaske dongeribuksene dine og heller legge dem i fryseboksen med jevne mellomrom, kan du også ta med en klype salt. De aller fleste jeans tåler nemlig godt å bli vasket, selv om du godt kan bruke jeans i flere dager før de sendes i vaskemaskinen igjen.

– De alle fleste av oss vasker faktisk jeansene våre for ofte, og kunne gjerne brukt buksene mer før de vaskes.

I tillegg til å spare jeansen og gi den lenger levetid, sparer man miljøet ved å bruke buksene noen ekstra dager før den legges til vask.

Vask jeansen på vrangen

Før du setter vaskemaskinen i gang, bør du vrenge jeansen. Da holder fargen seg bedre, og du slipper merker og bretter i stoffet. Alle knapper og glidelåser bør lukkes, og alle lommer må tømmes. Ikke fyll opp vaskemaskinen med alt for mye tøy, da sikrer du at buksene får plass nok til å bli rene, at de ikke blir skadet av knappene eller glidelåsen på en annen jeans og at selve vaskemaskinen slipper å slite med å dra for mange våte, tunge jeans rundt samtidig.

Husk også at denim kan ha overskuddsfarge som kan smitte over på andre plagg, så ikke vask mørkeblå jeans sammen med hvite t-skjorter. Lyse dongeribukser kan også ta farge fra mørkere bukser dersom de vaskes sammen.

Velg vaskemiddel for farget tøy, og unngå vaskemiddel som inneholder blekemiddel eller vaskepulver som er svært grovkornet. Det sliter på stoffet og gir jeansen kortere levetid. Når det gjelder tøymykner eller skyllemiddel, anbefaler eksperten at du ligger unna når du skal vaske jeans, særlig hvis buksene dine inneholder stretch.Tøymykner inneholder enzymer som faktisk kan ødelegge stretchfibrene i buksen din, og kan resultere i at stoffet blir slapt og mister fasongen.

Hvordan tørker jeg jeans?

Når vasken er ferdig, bør du ta jeansen ut av maskinen så fort som mulig. Lar du plaggene ligge for lenge i maskinen, kan det sette seg stygge striper i stoffet. Rist buksene dine godt så du får ut alle skrukker, og vreng buksene tilbake til rett side så de får tørke i rett fasong.

Tørketrommel er jeansens verste fiende, og bør ikke brukes - heng buksene til tørk, eller legg dem flatt dersom buksene er spesielt tunge. Dersom du tørker klærne dine utendørs, bør du passe på at ikke tørkestativet står i direkte sollys. Det kan nemlig bleke stoffet.

Stell pent med dine favorittjeans

Les mer