Gå til innhold

kul og KOMFORTABEL på jobb

Bytt ut dress og drakt med en mer avslappet arbeidsuniform. Jeans er ikke lenger forbeholdt timene utenfor kontoret – nå er det faktisk helt innenfor å bruke favorittbuksene også når du er på jobb.

Der jeans tidligere ble sett på som et soleklart fritidsplagg, er dongeriplaggene nå tatt inn i varmen på de aller fleste arbeidsplasser. Jeans har for lengst blitt et av basisplaggene som har en selvsagt plass i garderoben, og de fleste av oss har et stort utvalg av farger og modeller i skapet. Tidligere sparte man jeansen til helg og fritid, men den nye trenden med denim også på jobben gir fine muligheter til å få mer bruk ut av hvert plagg vi eier. Når man ikke lenger må skille mellom jobbklær og fritidstøy på samme måte som før, får man mer ut av de plaggene man investerer i. Kristine Helander er markedssjef i VIC, og hun mener at man ved å utvide bruksområdet til klærne man kjøper kan unne seg kvalitetsplagg som varer.

– Når man kan bruke buksen både hjemme og på jobb, gir det mening å investere i jeans som holder lenge. Jeansen blir dessuten også bare finere og mer komfortabel med årene.

Vi i VIC er opptatt av å gi kundene våre et godt utvalg av klær som kan utgjøre en solid kvalitetsgarderobe. Vi velger våre merkevarer ut fra en filosofi om at man skal kunne bruke klærne våre både i formelle og uformelle settinger, og at man skal få igjen for å gå for kvalitetsplagg. Dette gjelder også favoritten jeans, sier hun.

Jeans har blitt «fint nok» til kontoret


For bare få år siden var ikke jeans en naturlig del av arbeidsuniformen, utover en og annen «casual friday» eller for de dagene man var helt sikker på at det ikke sto oppført noen kundemøter i kalenderen. De siste årene har jeans derimot tatt en stadig større plass i motebildet, og de store motehusene har tatt dongeri inn i varmen for alvor. Ingen designere med respekt for seg selv har kunnet overse at denim har blitt et must-have i garderoben vår, noe som har resultert i et bredt og spennende utvalg av jeans. Med den nye statusen har jeans også gjort sitt inntog på arbeidsplassen. Men hvordan skal man egentlig kle opp en jeans for at den skal gli inn i kontorlandskapet? Stikkordene her er farge, fasong og tilbehør, sier Helander.

– Et godt tips for å sjekke om jeansen vil passe seg på kontoret, er å spørre seg: Ville jeg gått i søndagsmiddag hos bestemor med denne buksen? Hvis svaret er nei, bør du revurdere. Kort fortalt er slitte og hullete bukser som henger lavt på hoftene noe man bør unngå når man skal plukke ut en jeans til bruk på jobben, sier hun.

 

Jeans på jobb for herre

 • Velg en bukse som sitter pent, men som ikke er for smal i fasongen.
 • Buksene kan med fordel sitte relativt høyt i livet, så du er sikker på at buksene ikke havner for langt ned på hoftene og oppleves som for avslappede. Passformen skal nærme seg dressbuksens uttrykk, uten å være like formell.
 • Mørke farger uten altfor slitte partier fungerer godt – jeansen kan for eksempel være mørk blå, sort eller mørk grå. Hullete jeans kan du spare til helgen.
 • Lengden bør gå helt ned til skoene, uten at buksene legger seg som en rynkete pølse. Dersom buksene er lenger, kan du gjerne brette opp buksene.
 • Når det gjelder antrekket for øvrig, kan du styre unna stive dresskjorter med mansjettknapper og heller peile deg inn mot mer avslappede skjorter i mykere materialer. En cardigan over skjorten kan gi en fin kontrast.
 • En stor trend nå er å bruke en pologenser i ull eller bomull under en blazer i et grovt materiale som tweed. Denne kombinasjonen er som skapt for å brukes sammen med jeans.

Når det gjelder skoene, anbefaler Kristine Helander i VIC at man styrer unna de aller blankeste dressskoene.

– Du kan godt bruke oxfordsko eller loafers til jeans, det gir en fin balanse. Penskoene ville jeg derimot latt stå igjen i skapet, der blir kontrasten til jeans for stor. Personlig synes jeg et par rene, ensfargede sneakers er aller finest til dongeribuksen, men det kommer selvfølgelig også an på hvor avslappet dresskoden på arbeidsplassen din er, sier hun.

Jeans på jobb for dame

 • Jeans i en mørkere farge uten altfor slitte partier, er enklest å style til kontorbruk. Bukser i en jevn farge er også enklere å kombinere med andre plagg, fordi de ikke stjeler oppmerksomheten på samme måte som en mer slitt jeans gjør det.
 • Velg jeans som ikke sitter lavt på hoften – en modell som er noe høyere i livet gjør at du ikke trenger å heise opp buksene hver gang du reiser deg opp fra kontorstolen. En høyere modell er også perfekt når man vil ha blusen eller skjorten innenfor jeansen.
 • Velg gjerne en jeans med stretch, det gir høy komfort uten at man må inngå kompromiss på stil.
 • Tenk kontraster i antrekket! En sart og delikat silkebluse er perfekt til en jeans, gjerne toppet med en myk cardigan i ull. De ulike materialene gjør antrekket mer spennende.
 • En blazer gjør antrekket mer formelt og pyntet, mens jeansen gir et lekent og avslappet uttrykk.
 • Jeansen endrer uttrykk etter hva slags type sko du kombinerer dem med. Høyhælte sko er mer pyntet og formelt, mens brogues, loafers eller ballerinasko gir et lettere og mer lekent uttrykk.

Kristine Helander bruker ofte jeans på jobb, og liker spesielt godt hvor enkelt det er å pynte opp eller ned en jeans.

– Hvis jeg skal ut og treffe venninner rett etter jobb, er det supert å slippe å reise hjemom for å skifte først. Har jeg på meg jeans på jobben, kan jeg bare skifte sko og kanskje slenge på meg noen flere smykker, så er jeg straks mer pyntet og klar for fest, sier hun