Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Bli medlem i VIC Kundeklubb
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Fri frakt over 1000,-

Jeans historie

En udødelig klassiker som gått fra å være et slitesterkt arbeidstøy til å bli et av de viktigste plaggene i klesskapet. Dongeribukse, jeans, denim, olabukse – kjært barn har mange navn og uansett hva du kaller buksene dine er det et plagg med lang historia og som i dag er akseptert til de fleste anledninger.

De tidligste kjente forløperne kommer fra den indiske eksporten av tykke bomullsstoffer på 1600-tallet, men det første jeansstoffet slik vi kjenner det i dag ble produsert i Genova Italia for ca. 500år siden.

På 1850-tallet fikk olabuksen feste hos gruvearbeiderne i Amerika som så fordelene med det slitesterke og holdbare stoffet. Rundt 1910 utviklet man bruksområdet for denimstoffet til å lage kjeledresser som ble brukt av mekanikere, togarbeidere og bønder. Ved at flere yrkesgrupper begynte å se fordelene ble stoffet fort veldig populært.  

1920 fikk cowboyene opp øyene for denim og begynte å lage bukser tilpasset å sitte på hest og 10 år senere fikk dongeribuksen full innpass i westernfilmene og spredte seg over hele Amerika. Buksene ble svært populære og under andre verdenskrig brukte amerikanske soldater jeans på fritiden. På den måten ble olabuksen oppdaget flere steder i verden og spredte seg også utenfor de amerikanske grensene.

Under 1950- tallet går jeans fra å ha vært et arbeidstøy til å bli et populært fritidsplagg. Kjente Skuespillere som James Dean og Marlon Brando hjelper godt til med å styrke jeansen sin popularitet ved å bruke buksene på film. Marilyn Monroe og Birgitte Bardot er andre kjendiser som bidrar til å bygge opp jeans som et av våre mest ikoniske plagg ved å tidlig la seg fotograferes i de populære buksene.

Rundt 1980 har jeansen befestet sin posisjon i motebildet. Det finnes ingen grener for hvor mange jeans du trenger og det er et plagg alle bruker. Allikevel får jeansene en nedgang rundt millenniumskiftet og man begynner å bruke andre materialer i sine bukser. De siste 10 årene har jeans igjen fått et oppsving og med utvikling av passformer og kvaliteter med stretch i fokus har jeans igjen befestet sin posisjon i markedet.

Jeans historieFoto: Pixabay

Les mer