Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Fri frakt over 1000,- Bli medlem her
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Jeans, jeans, jeans...

Jeans, dongeribukser, denim eller olabukser? Hva heter det egentlig på norsk, og hva er historien bak de ulike benevnelsene?

  • Ordet dongeri har vi fått fra det engelske ordet dungaree, som stammer fra hindi. Dongeri er oppkalt etter det stedet i India der stoffet først ble vevd.
  • Olabukse stammer fra tiden etter annen verdenskrig, og ble brukt om bukser laget av dongeri eller annet kraftig og slitesterkt stoff. De norske soldatene i Tysklandsbrigaden ble kalt «Olasoldater», og ordet blir fremdeles en del brukt om norske soldater som tjenestegjør i utlandet. Tor Wessel Kildal i firmaet Adelsten Kjølner AS ønsket å knytte buksene han solgte, til det positive ola-begrepet, og skapte dermed nyordet olabukse.
  • Ifølge Store Norske leksikon var jeans fra 1740-årene en amerikansk betegnelse for bukser til uvørent bruk fremstilt av tekstilet jean. Tekstiltypen ble opprinnelig fremstilt i Genova.
  • Denim er fransk «de Nîmes», som betyr «fra (byen) Nîmes». Denim er det samme som dongeri, og er altså et kraftig bomullsstoff.
  • (Kilde: Språkrådet , Store norske leksikon )

Inspirasjons bilde

Les mer