Jeans, dongeribukser, denim eller olabukser? Hva heter det egentlig på norsk, og hva er historien bak de ulike benevnelsene?
-
Ordet dongeri har vi fått fra det engelske ordet dungaree, som stammer fra hindi. Dongeri er oppkalt etter det stedet i India der stoffet først ble vevd.
-
Olabukse stammer fra tiden etter annen verdenskrig, og ble brukt om bukser laget av dongeri eller annet kraftig og slitesterkt stoff. De norske soldatene i Tysklandsbrigaden ble kalt «Olasoldater», og ordet blir fremdeles en del brukt om norske soldater som tjenestegjør i utlandet. Tor Wessel Kildal i firmaet Adelsten Kjølner AS ønsket å knytte buksene han solgte, til det positive ola-begrepet, og skapte dermed nyordet olabukse.
-
Ifølge Store Norske leksikon var jeans fra 1740-årene en amerikansk betegnelse for bukser til uvørent bruk fremstilt av tekstilet jean. Tekstiltypen ble opprinnelig fremstilt i Genova.
-
Denim er fransk «de Nîmes», som betyr «fra (byen) Nîmes». Denim er det samme som dongeri, og er altså et kraftig bomullsstoff.
-
(Kilde: Språkrådet , Store norske leksikon )