Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Bli medlem i VIC Kundeklubb
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Fri frakt over 1000,-

FINN DEN PERFEKTE DRESSEN FOR DEG

En pen dress som sitter godt er et must i garderoben, og når du har funnet «den rette» er du kledd for alle festlige anledninger – være seg familiefeiring, 17. mai eller sommerfest. Her får du tipsene til hva du skal se etter når du skal kjøpe deg ny dress.

De aller fleste menn har en eller flere dresser i skapet, men ofte er dressen ikke helt rett fasong eller størrelse – og ender opp med å bli hengende ubrukt. Å finne «den rette» dressen skal ikke være så vanskelig hvis man bare vet hva man skal se etter.

Veldig mange bruker festdressen ganske ofte og noen av de tenker gjerne at det ikke er så nøye hvordan den sitter eller hvordan den føles å ha på seg. Tvert imot! Det er viktigere at den er en fest å ha på seg, og at man virkelig føler seg bra i den. Da blir terskelen for å bruke den ved enda flere anledninger lavere.

Sort, blå eller farget dress - hva passer til hvilken anledning? Les mer om dresskodene her

Velg kvalitet fremfor kvantitet

En dress er et plagg man gjerne bruker mange ganger, og som forventes å vare i mange år. De færreste kjøper en ny dress hver gang de skal i selskap, noe som ikke er nødvendig

Det viktigste du må tenke på når det gjelder varighet, er at dressen skal være laget i et kvalitetsmateriale som tåler å bli brukt og samtidig er behagelig å ha på seg. Rene naturmaterialer som ull er mye brukt, men også blandingsmaterialer med for eksempel elastan er godt å ha på kroppen.

Ta vare på dressen

Man kan forlenge levetiden på en dress ved å ta godt vare på den. Du trenger ikke rense dressen hver gang den har vært i bruk, men du kan gjerne tørke over den med en fuktig klut dersom den har fått flekker. Ikke gni hardt på flekker som sitter godt, da er det bedre å levere den til et profesjonelt renseri. Det kan også være en god idé å henge dressen til lufting før den henges i en dresspose i skapet. Dressposen beskytter dressen, og gjør at den holder seg fin lenger. En dress skal aldri brettes, men henges på en bred kleshenger i skapet – unngå de aller tynneste hengerne, de gjør at dressen kan miste fasongen.

Den perfekte passformen

Det aller viktigste når du skal ha en ny dress, er at den skal sitte godt på din kropp, og føles behagelig å ha på seg. Dressen skal ikke være for liten, så du føler deg inneklemt og ikke kan bevege deg fritt, men den skal heller ikke være så stor at du «svømmer» i overskuddsmateriale.

Det viktigste du skal huske på når det gjelder passformen, er at buksen skal sitte på hoftene, og det skal være plass til en finger mellom buksen og midjen. Beltet skal ikke brukes til å holde buksene oppe, men er kun til pynt. Lengden på buksen skal ligge 2-3 cm over starten på hælen på skoen, og jakkeermene skal ligge mellom starten på tommelen og 2-3 cm opp. Skjorten skal være synlig 1-2 cm nedenfor jakkeermet. Du finner flere tips i faktaboksene nedenfor.

Det er også fullt mulig å justere både lengde og livvidde på buksen, samt legge opp ermer på jakken hos skredder dersom dressen ellers sitter som den skal. Det koster ikke mye ekstra, og resultatet er en dress som føles «skreddersydd» for deg!

 

Slik skal dressen sitte:

Jakken

 • Sømmen på skuldrene på dressjakken skal ligge på overgangen mellom skulder og arm. Ligger den for langt inn, ser jakken trang og liten ut, og ligger den utenfor skulderen, er jakken for stor. Skuldrene skal ha en naturlig fasong, slik at den ikke bølger seg på skulderen.
 • Jakkeermene skal ligge mellom starten på tommelen og 2-3 cm opp. Skjorten skal være synlig 1-2 cm nedenfor jakkeermet.
 • Når jakken er lukket, skal du kunne plassere 2-3 fingre mellom magen og den øverste knappen når blazeren er lukket. Husk at nederste knapp aldri skal lukkes.
 • Slagene på dressjakken skal ligge inntil brystet, og ikke sprike ut fra kroppen.

Buksen

 • Buksen skal sitte på hoften, og det skal være rom for å legge en finger mellom bukselinningen og midjen. Buksene skal sitte godt, uten å kjennes for trang, og beltet skal ikke brukes for å holde buksen oppe – da er den for vid i livet.
 • Buksen skal ikke være for lang, men ligge 2-3 cm over starten på hælen på skoen.
 • Bukselommene skal ligge pent inn mot lårene, og buksen skal falle pent nedover bena.

Sko og tilbehør:

 • Enden av slipset skal treffe midt på beltespennen, ikke midt på magen eller langt under beltet.
 • Skal du pynte med et tørkle, kan du gjerne matche fargene i slipset eller andre nyanser i antrekket, men ikke bruk et tørkle i nøyaktig samme farge og mønster som slipset ditt.
 • Kun sorte sko til svart dress! Til marineblå, brun, grå eller beige dress er det ok med sko i andre farger enn sort.
 • Beltet skal alltid matche skoene, har du sorte sko skal beltet også være sort.

 

Les mer