Gå til innhold
KundeserviceKontakt ossFinn butikk
Bli medlem i VIC Kundeklubb
RASK LEVERING GRATIS RETUR 30 DAGERS RETURRETT

Fri frakt over 1000,-

Skjortens historie

Skjorten er et av de viktigste plaggene i mannens garderobe, de fleste har minst en og mange har opptil flere. Skjorten kommer i mange forskjellige varianter, kan brukes til de fleste anledninger og er et elsket plagg med lang historie.

De første skjortene ser vi helt tilbake til antikken. Da kom den uten krage og mansjetter, man hadde heller ikke knapper, men dro den på seg over hodet, slik som en genser. I starten ble den brukt som et nattplagg, men har med tiden utviklet seg til et plagg som nå brukes både til hverdag og fest.

Under middelalderen kunne man velge mellom løs eller fast krave og skjorten syddes som regel i lin, eller for den som ønsket en litt finere skjorte ble den laget i silke. På 1700-tallet endrer seg bruken av skjorter og man sluttet å bruke dem som nattplagg og laget heller skjorter med store kraver – gjerne med broderier og helst så store som mulig. Skredderne hadde fantastiske tider da alle ville ha skjorter, og de menn som ikke hadde penger til å sy opp skjorter fikk kona til å sy skjorter til dem. Skjorten utviklet seg videre under 1800-tallet og ble mer tettsittende, kraven ble mindre igjen og man begynte å bruke skjorter i forskjellige farger. På samme tidspunkt hadde den hvite skjorten blitt en status symbol som symboliserte velstand.

Den moderne skjorten kom mot slutten av første verdenskrig, hvor skjorter med knepping foran ble veldig populært. Samtidig ble den faste kraven en del av skjorten og har vært med oss siden den gang. Rundt 1950 ble nylonskjorten lansert, og på samme tid kom den vågale kortermede skjorten.

I vår tid er skjorten et plagg både for menn og kvinner, selv om de fleste skjortebrukerne fortsatt er menn. Skjorten kommer i uendelige varianter og er et plagg du har lenge hvis du behandler den riktig. Du kan velge mellom forskjellige stoffer, kraver, mansjetter og detaljer. Her er det bare fantasien og din smak som setter grenser for hvilke skjorte du skal velge.

Fun fact:

Menn og kvinners skjorter kneppes til hver sin side. Har du noen gang tenkt på hvorfor? I middagsselskaper sitter mannen på høyre side av kvinnen. På denne måte vender åpningen av skjorten inn mot hans borddame og tvert om. Tanken er at skjorten skal være åpent til den siden din partner sitter på.

Skjorter Les mer